Sydafrika

Resa säkert i Sydafrika

Sakerhet

För många Sydafrikaresenärer är kriminalitet och säkerhet ett orosmoln och visst är brottsligheten i Sydafrika ett problem men det är inte speciellt farligt att resa i Sydafrika.

Det finns två olika aspekter av säkerhet med tanke på Sydafrika även om kriminalitet är det de flesta tänker mest på. Man bör dock också tänka på saker som trafiksäkerhet etc. I detta kapitel tar vi upp dessa båda aspekter och vad du bör tänka på. Ta inte dessa tips som en anledning att bli paranoid, det är goda råd inte en "överlevnadsguide".

Såhär minimerar du risken att råka ut för stöld mm.

Trots att det är en hel del kriminalitet i Sydafrika är statistiken lite missvisande då de flesta brott begås i kåkstäderna och andra områden där man som turist inte vanligtvis vistas på egen hand.

De råd som vi ger här är regler som du generellt bör tänka på i alla länder du vistas i som turist, inte bara Sydafrika. Det är också stor skillnad på var i Sydafrika du befinner dig i. I storstäder som Johannesburg bör du tänka mycket mer på detta än när du strosar runt i till exempel St Lucia.

Bär inte dina värdesaker synligt

Jämfört med andra resmål bör man dock kanske vara lite mer på sin vakt och vidta vissa försiktighetsåtgärder. Det finns, precis som i de flesta storstäder världen över, en hel del ficktjuvar så man ska vara på sin vakt och inte skylta med värdesaker som mobil, kamera, dyra smycken och dylikt.

Se alltid till att låsa in pass och andra värdehandlingar på hotellet och ta gärna kopior på dem. Bär inte helelr runt på för mycket kontanter, det går alldeles utmärkt att använda kreditkort på restauranger och affärer och oftast får man slå in sin pinkod för att godkänna köpet.

När du tar ut pengar

Vid kontantuttag i en bankomat ska man se till att det finns en säkerhetsvakt i närheten och om det krånglar, be aldrig om hjälp utan prova någon annanstans då det tyvärr finns kriminella som specialiserar sig på just den typen av rån.

När du flyger till och från Sydafrika

Det rekommenderas att du har dina värdesaker (kameror, smycken etc) i ditt handbagage och inte i det incheckade bagaget. Sätt gärna lås på bagaget om du har möjlighet.

Köra bil

Hyr man bil och ska köra runt själv, bör man se till att bildörrarna är låsta även om så kallade "car jackings" är mycket sällsynta. Kör inte i onödan efter mörkrets inbrott men var inte orolig att ta dig in i en stad på kvällen guidad av en GPS.

Självklart bör du aldrig ha något av värde synligt utifrån när bilen står parkerad. Detta gäller lika mycket i Sydafrika som i Säffle.

Promenera inte kvällstid

Man bör inte promenera runt i storstäderna hursomhelst under kvällstid utan då rekommenderas istället taxi och be gärna hotell- eller restaurangpersonalen om hjälp att boka genom seriösa taxibolag.

Om du måste promenera kvällstid så undvik att prata för att inte dra uppmärksamhet till det faktum att du är en turist. Undvik tomma gator och ta hellre en omväg via stora gator.

I vissa mindre orter, till exempel St Lucia, bör du inte promenera kvällstid på grund av vilda djur. Detta är dock en aspekt man ganska sällan behöver ta hänsyn till.

Andra saker att tänka på

Med dessa små tips i åtanke och lite sunt förnuft är Sydafrika inte farligare än något annat land att semestra i och förhoppningsvis kommer dessa problem dessutom att minska med åren.

Trafiksäkerheten

I kapitlet om att ta sig runt i Sydafrika samt hyra bil diskuterar vi trafiksäkerheten som inte är densamma som i Sverige. Det är mycket folk, kreatur och annat på vägarna som gör att man bör hålla en lägre hastighet än vad vägen egentligen tillåter. Var också förberedd på impulsiva omkörningar etc.

Vilda djur

Många oroar sig för kryp och giftiga ormar och spindlar. Enligt en overifierad källa är det dock fler personer som dör av människobett än ormbett i Sydafrika! Om det är sant eller ej så belyser det i alla fall faktumet att ormar och spindlar inte är något du bör bekymra dig nämnvärt om.

Om du vandrar eller går en safari till fots bör du förstås undvika att gå i högt gräs och andra "normala" säkerhetsåtgärder.

Det är heller inte rovdjuren som man bör vara mest försiktig med utan snarare större, "fredliga" däggdjur som elefanter, flodhästar och noshörningar. Liksom alla föräldrar gillar de inte att ha skumma typer (läs: människor) nära sina barn och kommer skydda dem om så krävs.

Blockera heller aldrig den väg som dessa djur ser ut att vilja ta. Stå till exempel inte ivägen för en flodhästs väg till och från vattnet.

Brunstiga elefanthannar är lika oberäkneliga som hormonstinna tonårspojkar och med dem bör du alltid hålla ett extra säkerhetsavstånd. Elefanter flaxar med öronen och gör utfall när de vill markera att de inte vill ha dig i närheten. Följ detta råd.

Relaterade foton

Christoffer Björkwall
Det finns farliga djur i Sydafrika men det är snarare elefanter och flodhästar man bör se upp med snarare än ormar och spindlar.

Har du ett foto från Sydafrika du skulle vilja ha publicerad med denna artikel? Läs mer här om hur du gör.

Läsarnas kommentarer och tips

Bli den förste att kommentera denna artikel. Se nedan.

Kom med egna kommentarer och tips

Denna kommentarsfunktion är endast för att ge tips. Man kan tyvärr inte ställa frågor. Frågor och reklam publiceras ej. Alla kommentarer ses över innan de publiceras (därför syns inte din kommentar på direkten).
Spamskydd: Vilken kontinent ligger Sydafrika på? (Ledtråd: sex bokstäver det börjar med afr och slutar med ika.)

Vill du ha hjälp att boka?

African Tours & Safaris

 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
info@africantours.se - 031-164020
Besök: http://www.africantours.se

Kapstaden.com

 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika
bokningar@kapstaden.com - 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

Svenska Afrikakompaniet

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
info@afrikakompaniet.se - 08-500 04409
Besök: http://www.afrikakompaniet.se

Sydafrikaexperten

 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet
bokning@sydafrikaexperten.se - 08-559 259 09
Besök: http://www.sydafrikaexperten.se

Gillar du MittSydafrika.se?