Sydafrika

Söka jobb i Sydafrika

Arbeta

Om du planerar att söka jobb i Sydafrika är det ett en hel del saker du bör tänka på. Här får du tips.

Som svensk får man automatiskt ett 90-dagars visum vid inträde till landet, men med detta turistvisum får man inte arbeta. Man måste ha ett arbetsvisum och det bör sägas på direkten: Det är inte lätt att få ett arbetsvisum!

Sydafrika använder sig nämligen av ett kvoteringssystem som gör att man som utlänning måste ha egenskaper och expertkompetens som en sydafrikan inte har. Om en likvärdig sydafrikansk kandidat har samma kvalifikationer går alltså jobbet till denne. Detta innebär alltså att man måste kunna motivera vad för egenskaper man har som en sydafrikan inte kan ha.

I praktiken kan det innebära att man har expertkompetens inom programmering, bättre kännedom om den europeiska marknaden eller om man söker som au-pair till en svensk familj; faktumet att man kan svenska, (se här för mer info om au-pair jobb i Sydafrika).

Om du hittar ett företag som vill anställa dig måste företaget först annonsera ut jobbet i en viss period (någon/några månader) för att säkerställa att ingen lokal person har rätt kvalifikationer. Efter intervjuer (kan ske på ambassaden tex) kan du sedan få ett arbetsvisum som är giltigt att användas för att arbeta i Sydafrika.

Arbetsvisumet är sedan knutet till företaget du arbetar för, vilket innebär en viss risk. Skulle företaget gå i konkurs eller om du blir avskedad förlorar du också ditt arbetsvisum. Du får då övergå till turistvisum men kan då inte arbeta och måste lämna landet var tredje månad. Detta påverkar alltså kraftigt dina möjligheter att stanna kvar i landet.

I praktiken innebär det att företaget också får en hel del makt över dig så det kan vara rimligt att se över företaget ordentligt innan du söker jobb för att bosätta dig i Sydafrika.

Det lättaste sättet att kunna arbeta i Sydafrika, som svensk, är att arbeta för ett svenskt företag med kontor i Sydafrika. Kolla in Sydafrikanska ambassaden för mer info.

Om du vill söka jobb rakt av på den sydafrikanska jobbmarknaden kan du titta på BestJobs.co.za, Jobs.co.za och JobMail.co.za. Man måste dock ha arbetsvisum redan för att få söka jobben på dessa webbplatser.

Läsarnas kommentarer och tips

Bli den förste att kommentera denna artikel. Se nedan.

Kom med egna kommentarer och tips

Denna kommentarsfunktion är endast för att ge tips. Man kan tyvärr inte ställa frågor. Frågor och reklam publiceras ej. Alla kommentarer ses över innan de publiceras (därför syns inte din kommentar på direkten).
Spamskydd: Vilken kontinent ligger Sydafrika på? (Ledtråd: sex bokstäver det börjar med afr och slutar med ika.)

Vill du ha hjälp att boka?

African Tours & Safaris

 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
info@africantours.se - 031-164020
Besök: http://www.africantours.se

Kapstaden.com

 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika
bokningar@kapstaden.com - 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

Svenska Afrikakompaniet

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
info@afrikakompaniet.se - 08-500 04409
Besök: http://www.afrikakompaniet.se

Sydafrikaexperten

 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet
bokning@sydafrikaexperten.se - 08-559 259 09
Besök: http://www.sydafrikaexperten.se

Gillar du MittSydafrika.se?