Sydafrika

Hitta permanent boende i Sydafrika

Hitta-permanent-boende

Funderar du på att flytta till Sydafrika tillfälligt eller permanent? Här får du tips på hur du kan göra för att hitta boende, både temporärt och permanent.

Hitta boende

Om man har planer på att tillbringa lite längre tid i Sydafrika och vill hyra ett hus eller lägenhet så finns det ett flertal hemsidor att söka på. Några av de populäraste är Gumtree (som närmast kan jämföras med svenska Blocket.se) samt JustLetting och SA Rental.

Oftast är minimilängd på ett hyreskontrakt sex månader men det blir allt vanligare med kortare kontrakt också. Det finns dessutom ett flertal olika mäklarfirmor som kan hjälpa till att hitta ett boende mot en mindre summa pengar. Då ger man sina kriterier till en av deras ”rental agents” som kollar igenom mäklarregistret och väljer ut alternativ som kan passa just dig och bokar visningar. Man binder sig inte till någonting förrän ett kontrakt är skrivet och då brukar deras administrativa avgift vara kring R 400-500 c:a 400-500 kr).

När man hittat ett lämpligt boende så ska man oftast lägga en handpenning på minst en månadshyra som man sedan får tillbaka med ränta när man flyttar ut. Ibland vill agenturen eller hyresvärden ha referenser och nästan alltid krävs ett sydafrikanskt bankkonto.

Väljer man att inte hyra möblerat ska man dessutom tänka på att det i Sydafrika inte vanligtvis ingår några som helst vitvaror så man får vara beredd att införskaffa kyl/frys, tvättmaskin och ibland även spis.

Vill du bo bland andra svenskar så är det relativt mycket svenskar som bor i Stellenbosch och Somerset West, framförallt över svenska vintern. Annars är Camps Bay och hela atlantkusten ner till Hout Bay relativt välfyllda med svenskar.

Du kan också prova att ställa en fråga i Facebook-gruppen Swedish Society in South Africa som består av svenskar boende i Sydafrika. De kan förhoppningsvis hjälpa dig på traven.

Läsarnas kommentarer och tips

Bli den förste att kommentera denna artikel. Se nedan.

Kom med egna kommentarer och tips

Denna kommentarsfunktion är endast för att ge tips. Man kan tyvärr inte ställa frågor. Frågor och reklam publiceras ej. Alla kommentarer ses över innan de publiceras (därför syns inte din kommentar på direkten).
Spamskydd: Vilken kontinent ligger Sydafrika på? (Ledtråd: sex bokstäver det börjar med afr och slutar med ika.)

Vill du ha hjälp att boka?

African Tours & Safaris

 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
info@africantours.se - 031-164020
Besök: http://www.africantours.se

Kapstaden.com

 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika
bokningar@kapstaden.com - 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

Svenska Afrikakompaniet

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
info@afrikakompaniet.se - 08-500 04409
Besök: http://www.afrikakompaniet.se

Sydafrikaexperten

 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet
bokning@sydafrikaexperten.se - 08-559 259 09
Besök: http://www.sydafrikaexperten.se

Gillar du MittSydafrika.se?