Sydafrika

Intervjuer med Svenskar om Sydafrika

Intervjuer

Här hittar du intervjuer med svenskar som bor, semestrar eller på något sätt har en koppling till Sydafrika.

Intervjuerna på denna sida är till för att du ska få en bra bild av hur det är att bo i Sydafrika och vad svenskar som valt att bo i landet tycker om landet. Först ut är Catarina Chemaly. Lite längre ned hittar du Jennie Stenerhag, Catherine Karlsson, Lindah och Samira och Björn.

Vill du få tag på hela communityt av svenskar i Sydafrika så kolla gärna in Facebook-gruppen Swedish society in South Africa. Gruppen är dock bara för inbjudna.

Catarina Chemaly

Catarina Chemaly är uppvuxen i Lomma men bodde i Malmö innan hon flyttade till Sydafrika i slutet av 1998. Hon bor nu i Stellenbosch med sin sydafrikanske man och sina pojkar David och Daniel.

Vad fick dig att flytta till Sydafrika?
Jag träffade min man 1998 när jag backpackade i Afrika. Från Kenya backpackade vi tillsammans till Sydafrika och jag kom aldrig längre än Sydafrika :)

Vad arbetar du med i Sydafrika? Vad är likheterna och skillnaderna mot i Sverige?
I början jobbade jag som volontär med gatubarn. Sedan som åk 5 lärare inne i Kapstaden. 2005 föddes vår första son och jag blev ”hemma/fulltids” mamma. 2008 började jag min egen ”business” och hyr ut ett semesterhus – Dreams - nära stranden i Pringle Bay ca 5 mil från där vi bor.

Är det lätt att komma in i det sydafrikanska samhället rent socialt?
Det har blivit lättare sedan jag fick pojkarna eftersom jag naturligt träffar andra mammor. Svårt i början när jag inte fick lov att jobba och sedan inte kunde få jobb. Sydafrikaner är generellt väldigt trevliga och lätta att prata med när man möter dem i affärer etc. Det leder dock sällan till bestående bekantskaper/vänskap. Ofta säger de ”vi måste träffas eller jag ringer” men det betyder inte att de egentligen menar det... Tror dock att det över lag är lättare att vara ”utlänning” här än många andra ställen eftersom Sydafrika har så många olika kulturer och språk – Sydafrika kallas ju för regnbågsnationen. Sedan många år så har jag ”plockat” upp min mans ”accent” och de flesta tror att jag är infödd afrikaanspratande sydafrikan :)

Vad är de största olikheterna mellan Sydafrika och Sverige?
Så svårt att säga men ”lagom” finns inte riktigt här. Det är svårt att hitta ”arbetskraft” som är ansvarsfull och inte behöver kollas. Jag tror att det bidrar till hireakin på jobb där allt ska kollas och dubbelkollas och trippelkollas längre och längre upp i leden (det är min erfarenhet av att undervisa här, som bestod till så stor del till av administration för att bevisa allt man gjort och skulle göra och betygsätta). Annars har jag bott här så länge jag inser att jag är väldigt sydafrikansk när vi nån gång åker till Sverige på semester. Akta er – det liksom smyger sig på!

Finns det några likheter mellan Sydafrika och Sverige?
Det går att få tag på både saltlakrits och Wasa knäckebröd i vissa affärer! Sydafrika är ett välutvecklat land och otroligt vackert – även om det har en annan skönhet än Sverige.

Vilka tre guldkorn brukar ofta turister missa när de åker till Sydafrika?

 • Pringle Bay! - Oförstörd sandstrand i unik fynbos natur! Ett smultronställe som är nästan okänt bland svenskar...
 • Butterfly world utanför Stellenbosch.
 • Testa på sandboarding! ”Sydafrikanska pulkaversionen” (går också att göra i Bettys Bay 5 minuter från Pringle Bay).
 • Vandra/promenera i Harold Porter Botaniska trädgård (Bettys Bay).

Någon annan rekommendation för turister som åker till Sydafrika?
Använd sunt förnuft! Skaffa lokal kännedom om ett område från de som känner till det. Utmana inte ödet och lyssna på vad lokala människor ”varnar” för men var inte rädd för att åka hit på semester. De flesta sydafrikaner lever hela liv här utan att råka ut för våldsamma brott.

Känner du dig någonsin osäker i Sydafrika, med tanke på kriminaliteten?
Man lär sig att undvika vissa ställen och situationer. Och att förebygga. Stellenbosch där jag bor är relativt säkert och jag oroar mig inte generellt för brott men utmanar inte heller ödet och att ”tänka säkerhet” ligger i bakhuvudet.

Berätta om ett oväntat möte med vilda djur i din vardag!
Vi hade babianer som faktiskt bröt sig in genom stängda och låsta skjutdörrar! Dörrarna har sedan dess blivit förstärkta och ”baboon proofed”. Hade dock inte trott det möjligt om jag inte sett resultatet!

Om du vore president i Sydafrika, vad skulle du ändra på då?
Utbildning! (Men så är jag också lärare i grunden...) Snarare förutsättningarna till utbildning och då menar jag inte läroplanen som är bra i grunden men omöjlig att genomföra i allt för många skolor på grund av bristande resurser. Och så ta bort Affirmative Action. Jag tycker att det är modern diskriminering att inte kunna få ett jobb även om man har bäst kvalifikationer för att man har fel färg och kön.

Jennie Stenerhag

Jennie-stenerhag
Jennie på toppen av Silvermine

Jennie Stenerhag, 37, har varit i Sydafrika 6 månader om året i 8 år. Hon kommer ursprungligen från Falun där hon fortfarande bor hos föräldrarna när hon hälsar på hemma. I Sydafrika bor hon i Stellenbosch tillsammans med sin sambo Craig.

Vad fick dig att flytta till Sydafrika?
Möjligheten att cykla under de svenska vintrarna! Och förstås vädret, naturen och folket!!

Vad arbetar du/ni med i Sydafrika? Vad är likheterna och skillnaderna mot i Sverige?
Jag driver företaget iRide Africa som arrangerar cykelresor till Sydafrika. Alla är mer avslappnade och hjälpsamma i Sydafrika, livet är lite enklare än i Sverige.

Är det lätt att komma in i det sydafrikanska samhället rent socialt?
Ja, absolut!!! Det hjälper förstås att ha en sport där man kan träffa vänner. I största allmänhet är de väldigt välkomnande så det är lätt att lära känna folk.

Berätta om en upplevelse som för dig är "väldigt Sydafrika" på gott eller ont?
När folk inte dyker upp på avsatt tid, allt man kan säga är ”jaja, det är Afrika”. Jobbigt som svensk i början eftersom man är van att allt ska vara i tid, samtidigt så blir man inte stressad längre när man själv är sen :)

Vad är de största olikheterna mellan Sydafrika och Sverige?
Husen!! De är inte isolerade så det blir väldigt kallt inne på vintern. Och sen kanske att man går inne med skorna på i Sydafrika. Ekonomin. I Sydafrika kostar utbildning otroligt mycket, vi är så vana med allt är gratis. Samma sak med sjukvården.

Finns det några likheter mellan Sydafrika och Sverige?
Att det står ”Gratis Parkering” på parkeringsplatsen, det heter precis lika på Afrikaans :)

Skulle du kunna tipsa om ett bra sydafrikanskt vin (som går att köpa på Systemet)?
Mulderbosch Rose blev sommarens vin i Sverige för något år sedan, ett riktigt bra vin från en av mina favoritgårdar. Fast mitt favoritvin är förstås Bayerskloof Pinotage!! Och det har ialla fall funnits på Systemet.

Vilka tre guldkorn brukar ofta turister missa när de åker till Sydafrika?
Joonkershoek utanför Stellenbosch!! Ett cyklings och vandringsområde som är fantastiskt vackert. Vill man inte cykla så går det bra att ta bilen en bit in och sen göra små vandringar, utsikten är fantastisk. Silvermine nature reserv, där finns en 10km slinga som man antingen kan gå eller cykla. Det är brant men vet man vart den vackraste utsiktspunkten finns så är det värt mödan, det tror jag är min favoritplats i hela området!

Någon annan rekommendation för turister som åker till Sydafrika?
Håll dig aktiv när du är där, maten är väldigt god så vågen kommer annars att säga en siffra (eller två) högre när du kommer hem.

Känner du dig någonsin osäker i Sydafrika, med tanke på kriminaliteten?
Nej, egentligen inte, fast samtidigt så finns det platser där jag absolut inte skulle sätta min fot för gjorde jag det skulle jag känna mig osäker. Jag har varit där så länge och har aldrig varit med om något hotande.

Var åker du helst i Sydafrika på en weekendresa?
Jag stannar helst i Stellenbosch, det är den vackraste byn i Sydafrika med bergen och vingårdarna, jag skulle ta in på ett mysigt guest house där. Fast måste jag absolut åka någonstans så skulle det bli till Tulbagh, också en mysig liten by i bergen.

Berätta om ett oväntat möte med vilda djur i din vardag!
Det skulle nog vara när jag var ute och guidade en kille från Israel och vi cyklade uppför en lång backe och helt plötsligt sitter det ca 20 babianer på vägen. Vi blev båda lite rädda och stod där länge innan vi vågade passera, de kan bli väldigt aggressiva om man stör dem!!

Om du vore president i Sydafrika, vad skulle du ändra på då?
Jag skulle ta bort kvoteringen där folk får jobb, eller likväl kommer med i idrottslag, pga sin hudfärg och ge dem jobb efter kunskap. Skattepengar skulle gå till utbildning, alla skulle ha rätt till skolgång så att alla har samma chans till utbildning och att sedan få jobb.

Catherine Karlsson

Catherine-table-mountain
Catherine framför Table Mountain

Catherine, 29, är ursprungligen från Karlstad men bor numera i Sydafrika sedan två och ett halvt år tillbaka. Hon bor tillsammans med sin sydafrikanska pojkvän Martin.

- Vad fick dig att flytta till Sydafrika?
Jag hade fått ett så kallat MFS-stipendium från Sida för att skriva masteruppsats i landet. Planen var att stanna i tre månader men så träffade jag min pojkvän Martin som är härifrån och jag kom tillbaka för praktik vilket sen ledde till volontärarbete som i sin tur ledde till jobb.

- Vad arbetar du med i Sydafrika? Vad är likheterna och skillnaderna mot i Sverige?
Jag jobbar som researcher på nyhetsbyrån Thomson Reuters. Eftersom det är ett internationellt företag så upplever jag att skillnaderna mellan att jobba där och på företag i Sverige inte är så väldigt stora. Det man brukar få höra i allmänhet när man pratar med utlandssvenskar som är här, är att hierarkier på arbetsplatser är mer påtagliga här än i Sverige.

Sen även att "Afrikan time" gör en skillnad i effektivitet och återkoppling mellan kollegor, klienter och samarbetspartners, men det är något som man tydligen ska märka mer här nere i Cape Town medan tempot är högt uppe i Johannesburg.

- Är det lätt att komma in i det sydafrikanska samhället rent socialt, tycker du?
Jag tycker det. Det var en studie som publicerades för en tid sen som visade att Sydafrika faktiskt är ett av de länder där det är lättast att komma in i samhället som expat.

Jag var rädd för att bli väldigt isolerad när jag först kom ner eftersom jag gjorde självständig research utan så mycket kontakt med andra studenter och lärare från University of Cape Town men de första kontakterna jag gjorde visade sig bli väldigt betydande för det sociala umgänget jag har idag eftersom de presenterade mig för fler personer och mitt umgänge byggdes upp på den vägen. Sen hjälper det en hel del att sydafrikaner i allmänhet är exceptionellt gästvänliga och nyfikna människor.

- Vad är de största olikheterna mellan Sydafrika och Sverige?
Den första olikheten man slås av när man kommer ner är hur tung betoning det är på säkerhet överallt. Bara en sån sak som att åka och hälsa på en vän och då ta sig förbi säkerhetsvakter och säkerhetsgrindar.

Nu är det förstås inte alla som bor så men så gott som alla har galler för fönster och dörrar. En annan väldigt påtaglig skillnad är kontrasterna mellan fattiga och rika. Under en kilometers promenad kan man gå från lyxigaste lyx till fattigaste fattigdom.

Medelklassen tar inte lika stor plats här som i Sverige även om man hör en del om att den svarta medelklassen ökar. Sen är de dagliga rutinerna ganska annorlunda, speciellt när det kommer till kvällstid då sydafrikaner är väldigt sociala oavsett om det är mitt i veckan eller helg. Det är rutin med sena middagar och vin med maten de flesta av veckans dagar.

- Finns det några likheter mellan Sydafrika och Sverige?
Inte direkt i kultur och traditioner men jag märker likheter i trender. Sydafrika håller på att komma ikapp övriga världen när det kommer till klädmode och mattrender.

För mindre än tjugo år tillbaka serverade alla restauranger inhemsk mat och alla kläder tillverkades i landet. Nu, en bit sedan den första tiden efter Apartheid har folk fått smak för världen och att ta del av och inspireras av vad som pågår i den.

- Skulle du kunna tipsa om ett bra sydafrikanskt vin (gärna som går att köpa på Systemet)?
Jag har dålig koll på Systemets utbud av sydafrikanska viner i nuläget men jag kommer ihåg att det jag såg senast tyvärr är långt ifrån de bästa vinerna Sydafrika har att erbjuda. Jag kan bara tipsa om att hålla utkik efter namn som Bonnievale Cellar, Beyerskloof, Landskroon och Leopard's Leap.

- Vilka tre guldkorn brukar ofta turister missa när de åker till Sydafrika?
Jag är inte säker på vad de missar men jag kan starkt tipsa om restaurangen Mzoli's i ett av Cape Towns township som kallas Gugulethu. Det är underbar stämning där på söndagar mellan kl 11 och 16. Det är lite som restaurang och dansställe i ett. Det ger ett bra tillfälle att på ett naturligt sätt komma ut till en kåkstad och ta del av atmosfären i den.

Cango Caves är annars ett fantastiskt stop om man reser i Klein Karoo. En guidad tur där berättar historian om khoi- folket och deras liv i dessa enorma grottor.

Ett tredje tips är den pittoreska staden Franschhoek. Den är som man hör på namnet en stad med ett franskt arv och den är belägen på ett naturskönt område där det finns många utmärkta caféer och restauranger att besöka.

- Känner du dig någonsin osäker i Sydafrika, med tanke på kriminaliteten?
Det händer men jag har lärt mig att förebygga sådana situationer. Det är vissa platser man inte ska vara på under vissa tider och framförallt inte ensam. Man vänjer sig vid det märkligt nog.

- Var åker du helst i Sydafrika på en weekendresa? Det finns så otroligt många intressanta platser att åka till men enda stället jag återvänder till regelbundet är Simonskloof, utanför Montague. Det är mitt ute i ingenstans, högt uppe i Langeberg-bergen. Martins bror och hans fru hyr ut fullt utrustade stugor där med kök och badrum, så där kan man bara vara och se på stjärnorna.

Om man känner sig äventyrlig kan man gå på utmanande hajk-turer och så kallad kloofing (klättra nerför berg med säkerhetslina).

- Hur tror du att fotbolls-VM har påverkat landet?
Det har framförallt återigen satt Sydafrika på världskartan. Med det har det kommit en ökning av turism och det i sin tur ska ha skapat en anmärkningsvärd summa nya jobb.

Det man också märker är att transporterna har förändrats. I Cape Town innan fotbolls-VM hade man två transportalternativ - bil eller taxi. Idag har vi ett mycket välorganiserat bussystem som underlättar nåt otroligt för folk som av olika skäl inte har egen bil.

Lindah Norrström - boende i Durban

Lindah-lejon
Lindahs favoritfoto från Sydafrika

Linda bor med sin sambo David i Durban efter att ha flyttat ifrån familj, släkt och vänner i Uppsala i augusti 2008. De flyttade ned till Sydafrika för att David går en utbildning till trafikpilot i Durban. Utbildningen är väldigt dyr i Sverige, så han började kolla alternativ utomlands. Sydafrika blev då det självklara valet! Mycket på grund av att det är billigt att leva i Sydafrika, enligt Lindah, samt att utbildningen håller samma standard som i Europa (på vissa punkter till och med högre) men för ett bättre pris.

Lindah agerar "lyxhustru" i Sydafrika medan hennes sambo pluggar. Generellt sätt tror Lindah att studerandet sker mer "under eget ansvar" här än i Sverige.

- Vad är de största likheterna och olikheterna mellan Sydafrika och Sverige enligt er?
Mycket är olika... man kan tex inte röra sig lika fritt här, speciellt inte efter det blivit mörkt. "Slummen" är i centrum, och det blir bättre ju längre från "stadskärnan" man kommer. Sen är det väldigt mycket fattigdom och orättvisor här.

Det finns dock många likheter! Sydafrika är väldigt Europeiskt... det mesta fungerar ungefär som i Sverige, med sjukvård, skolor, livsmedelsbutiker osv.

- Är det något speciellt Sydafrikanskt vin du kan rekommendera?
Jag har hittills inte varit missnöjd med något sydafrikanskt vin som vi testat. Men jag kan tipsa om viner från druvan; Pinotage. Den druvan är speciell för Sydafrika, och vi båda gillar dessa röda viner väldigt mycket!

Vilka tre guldkorn brukar ofta turister missa när de åker till Sydafrika?

 1. Många verkar missa Durban., som är en fantastisk stad med en massa saker att göra och se i och runt om staden!
 2. Att åka till Afrikas högst belägna pub (inne i Lesotho), som man kommer till via Drakensberg, Sani Pass. Vägen dit är en upplevelse i sig!
 3. Vi gillar även "Oribi Gorge" (ca; 15 mil söder om Durban), som är ett Nature Reserve med en massa roliga och häftiga upplevelser där som man kan göra. Bl.a gå på en hängbro över en "gorge" (klyfta)!

Jag rekommenderar också att läsa på ordentligt om landet innan, och ha klart för sig vad man vill göra. Tiden räcker inte till för allt som finns att se och göra! En plan är ett måste! Sen kan jag rekommendera att bila runt Sydafrika. Vägarna är jättebra, bensinen billig och man får se väldigt mycket!

- Känner ni er någonsin osäkra i Sydafrika, med tanke på kriminaliteten?
I början var vi mera på vår vakt, men inte längre. Det är sunt förnuft som gäller... precis som i alla storstäder världen över. Och man ska lyssna på tips och råd från de som bott här länge.

Var åker ni helst i Sydafrika på en weekendresa?
Vi älskar att åka på safari! Så det blir helst en tur till ett game reserve; Umfolozi-Hluhluwe. Som ligger cirka 25 mil norr om Durban, där finns bland annat "The big five".

Berätta om ett oväntat möte med vilda djur i din vardag!
Första gången vi träffade på apor (Vervet Monkeys) i trädgården var en häftig upplevelse! Det kom en hel flock och sprang på vårat tak, vilket lät som åska... sen hoppade de ner i olika träd och började äta frukten...

Nuförtiden har vi en apa som kommer regelbundet, och som inte alls är rädd för oss, han går t.o.m in i huset och hämtar frukt i fruktskålen själv! Det är lite annorlunda (och kul) med en apa i trädgården istället för ett rådjur, som vi kunde ha i Sverige.

- Om du vore president i Sydafrika, vad skulle du ändra på då?
Det som jag tycker är bland det hemskaste här i landet är alla kåkstäder/townships som finns överallt. Det är verkligen ett fruktansvärt sätt att leva på... det är något som jag tycker måste ordnas upp snarast! Sen måste Sydafrika få bukt med spridningen av HIV.

- Hur tror ni att fotbolls-VM kommer att påverka landet?
Förhoppningsvis känner Sydafrika press på sig att "städa upp" bland kriminella, och även att försöka få bort så många kåkstäder som möjligt. Jag tror även att det blir ett bra uppsving för turismen, har man varit i Sydafrika en gång, så vill man garanterat tillbaka igen!

- Det kan man skriva under på! MittSydafrika.se vill tacka Lindah för att hon ställde upp på den här intervjun.


Samira och Björn

Samira-och-bjorn
Samira och Björn skördar vindruvor

Samira, 54, och Björn, 61, är ett gift par som är halvårsboende i Sydafrika från mitten av april till mitten av oktober. De har återkommit till sitt boende i Kastaden varje sommar sedan 2005.

Enligt Samira och Björns mening är Sydafrika av de vackraste platserna på jorden, vilket var en anledning till att de valde att bo här. Sen var det också viktigt för dem att huvudspråket är engelska, så att de kunde komma in ordentligt i samhället, läsa dagstidningar, se nyheter på TV, prata med folk på deras eget språk, etc.

Andra fördelar de ser som spelar roll för dem är att det nästan inte är någon tidsskillnad, allt kostar ungefär hälften av vad det kostar i Sverige, mat och dryck håller mycket hög klass och alla människor är så glada och välkomnande. Om folk hemma i Stockholm skulle le mot främlingar som man gör här nere skulle man tro att de var berusade.

Vad arbetar ni med i Sydafrika? Vad är likheterna och skillnaderna mot att arbeta i Sverige?
Vi säljer vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" både här nere och i Sverige. Sen driver vi bloggen Sydafrikablogg.blogspot.com under hela året.

Dessutom gör vi i båda länderna konsultjobb av olika slag, jobbar som mentorer åt chefer och sitter i bolagsstyrelser. Mycket av detta kan skötas via internet och telefonkonferenser/Skype, så egentligen är vår arbetstillvaro ganska likartad oavsett vilket land vi befinner oss i.

Den stora skillnaden är fritiden, menar Samira. I Kapstaden är det sociala livet hektiskt, med golf, grillkvällar med vänner, vingårds- och restaurangbesök och både korta och långa utflykter och resor. Hemma i Stockholm sänker vi tempot och njuter av hemmakvällar, umgås med familj, sjöliv och skogspromenader, och tar det lugnare på det hela taget.

- Är det lätt att komma in i det sydafrikanska samhället rent socialt?
Ja! Det tycker vi verkligen att det har varit. Vi har snabbt fått ett trevligt umgänge med grannar och andra sydafrikaner vi lärt känna och mötte när vi skrev vår bok.

Här nere i området kring Kapstaden är det också vanligt med inflyttade människor, främst från Europa, och vi tas emot med öppna armar.

- Vad är de största olikheterna mellan Sydafrika och Sverige enligt er?
Möten med människor! Här blir kontakten snabbt djup, varm och generös. Ett exempel på detta är att några av våra bästa vänner här nere är den mäklare som hjälpte oss att hitta vårt hus här, och hans fru. De har ofta varit vår sluss in i det sydafrikanska samhället på många olika plan, allt från tandläkare till hårfrisör.

Deras omsorg om oss har varit helt gränslös, och är det fortfarande fyra år efter vårt husköp. Numera umgås vi familjevis som nära vänner, och vi märker att den här typen av relationer inte är ovanliga här nere. Man hjälps åt på ett mycket mer osjälviskt och gränslöst sätt än vi gör hemma i Sverige. I stunder av hjälpbehov är det lätt att hitta utsträckta händer i Sydafrika.

En annan, mer självklar skillnad, är mångfalden. Här lever olika hudfärger, raser, religioner och nationaliteter sida vid sida. Visst är det en lång resa från det segregerade samhälle som upphörde för bara 20 år sedan. Men det finns en optimism, framtidstro och optimism i Sydafrika som är smittande.

Den tredje stora skillnaden är tempot. På både gott och ont. I Sverige är vi snabba och effektiva. Här tar det mesta betydligt längre tid och folk har sällan bråttom. Visst kan det reta oss att det ska ta så’n tid här nere många gånger, men ibland stannar vi upp och frågar oss om det inte är vi själva som borde varva ner lite istället.

Likheterna mellan Sverige och Sydafrika är annars den vackra naturen! Naturen är i sig väldigt annorlunda, men oerhört vacker i båda länderna. Och sydafrikanerna älskar friluftsliv, precis som vi gör.

Samhällssystemen är faktiskt också ganska lika. Sydafrika har fått mycket hjälp av Sverige beträffande lagar, skattesystem, författning, social omsorg och liknande. Sedan blir tillämpningen förstås ganska olika beroende på skillnader som folkmängd, socialt välstånd, kulturella skillnader, mm.

- Skulle ni kunna tipsa om ett bra sydafrikanskt vin (som går att köpa på Systemet)?
De röda vinerna från vingården Allesverloren är underbara och mycket prisvärda. Pongracz, ett utmärkt exempel på sydafrikansk champagne, är ett prisvärt alternativ till festliga tillfällen.

- Vad kan ni rekommendera turister när de åker till Sydafrika?
Res på egen hand och upptäck detta fantastiska land i din egen takt! Vägarna är mycket fina och guest house är lätt att hitta och håller hög klass till lågt pris. Förbered resan genom att läsa om Sydafrika, både på nätet och övrig litteratur.

- Känner ni er någonsin osäkra i Sydafrika, med tanke på kriminaliteten?
Nej. Vi får ofta den frågan från rädda svenskar. De flesta våldsbrott här nere begås mellan olika gäng inne i kåkstäderna. Men man måste vara "street smart". Det innebär t ex att inte vistas på vissa platser efter mörkrets inbrott. Men det gör man ju inte i Stockholm eller i London heller. Och vara försiktig vid bankomatuttag, precis som i Sverige.

- Var åker ni helst i Sydafrika på en weekendresa?
I vårt tycke finns det inget som går upp emot en helg i Kapstaden och ute i vindistrikten. Hyr bil, skaffa en bra bilkarta och gör en turné bland allt det vackra och välsmakande i vindistrikten.

Vår bok (se Reseguider), är skriven just för dem som vill ta sig fram på egen hand här. Vill du sedan se något mer vill vi gärna tipsa om den lilla vackra orten Pater Noster på Atlantkusten norr om Kapstaden. I denna söta fiskeby kan du njuta av härliga skaldjur, långa strandpromenader och skön avkoppling på något av alla vackra guest house som är mycket prisvärda.

- Om ni vore styrande i Sydafrika, vad skulle ni ändra på då?
Vi skulle satsa större resurser på att skapa fler jobb. Att människor kan försörja sig själva är nyckeln till nationens framtid och minskning av brottsligheten.

- Hur tror ni att fotbolls-VM kommer att påverka landet?
Förhoppningsvis kommer resten av världen få upp ögonen för detta underbara land. Här finns en underbar nationell stolthet över värdskapet, och vi hoppas också att det ska ha en enande inverkan på nationen.

MittSydafrika.se vill tacka Samira och Björn för att de tog sig tid till denna intervju. Ni kan läsa mer om deras liv på deras blogg Sydafrikabloggen.

Läsarnas kommentarer och tips

Bli den förste att kommentera denna artikel. Se nedan.

Kom med egna kommentarer och tips

Denna kommentarsfunktion är endast för att ge tips. Man kan tyvärr inte ställa frågor. Frågor och reklam publiceras ej. Alla kommentarer ses över innan de publiceras (därför syns inte din kommentar på direkten).
Spamskydd: Vilken kontinent ligger Sydafrika på? (Ledtråd: sex bokstäver det börjar med afr och slutar med ika.)

Vill du ha hjälp att boka?

African Tours & Safaris

 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
info@africantours.se - 031-164020
Besök: http://www.africantours.se

Kapstaden.com

 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika
bokningar@kapstaden.com - 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

Svenska Afrikakompaniet

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
info@afrikakompaniet.se - 08-500 04409
Besök: http://www.afrikakompaniet.se

Sydafrikaexperten

 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet
bokning@sydafrikaexperten.se - 08-559 259 09
Besök: http://www.sydafrikaexperten.se

Gillar du MittSydafrika.se?