Sydafrika

Dyka med vithajar

Dyka-med-vithajar

En unik upplevelse som Sydafrika är känt för är att dyka med vithajar. Man åker ut med båt och lockar till sig hajarna, sen stegar man ned i en metallbur under vattnet och tittar på hajarna på nära håll.

Att dyka med vithajar är en av de mest rika naturupplevelserna man kan få vara med om i Sydafrika. Det finns alltså speciella turer där man åker ut med en båt till hajstinna vatten. Där börjar man sedan med att "chum the water" vilket innebär att man kastar i blodiga fiskrester för att locka till sig vithajarna. Man matar alltså inte hajarna utan skapar bara blodspår i vattnet som ska locka till sig hajarna.

Man kan välja att antingen beskåda dessa fulländade rovdjur i säkerheten från båten eller se dem ifrån säkerheten i en stålbur nedsänkt i vattnet. Stålburen är bara delvis nedsänkt i vattnet och man har inte ens snorkel och behöver därmed inte heller dykcertifikat. Där lockar sedan guiderna hajarna till närheten av buren med hjälp av beten.

Vithajssafari är egentligen mer av en naturupplevelse än en adrenalinkupplevelse (även om det förstås beror på hur rädd man är för djuren sedan innan). Eftersom man enligt lag inte får mata hajarna och eftersom betena är relativt små så agerar inte vithajarna speciellt aggressivt under turen. Känslan att få vara nära dessa fulländade rovdjur är dock en extraordinär upplevelse.

Var kan man dyka med vithajar?

Vithajar finns längs hela kusten bland annat i Kapstaden och då framförallt False bay och Seal Island. I False Bay kan man se vithajarna slå sälar upp i luften som en del av deras jakt, men det är mycket ovanligt.

Längs Garden route kan man prova vithajsdyk i Mossel Bay men de allra flesta vithajsdyken utgår ifrån Gaansbaai sydost om Kapstaden.

Vad kostar det?

Att dyka med vithajar kostar cirka R 1200 (c:a 1200 kr) med en organiserad tur från Gaansbaai, två timmar utanför Kapstaden. Great white shark diving kan rekommenderas att åka med.

Vad behöver jag ta med

Du bör ta med dig följande på en vithajstur:

 • Badkläder
 • Kamera (gärna med undervattenslins)
 • Regnrock (det kan bli väldigt blött när vågorna slår mot båten)
 • Sjösjuketabletter (höga vågor = sjösjukhet).

Du behöver dock inte ta med dig cyklop, våtdräkt eller liknande. Det får man låna av turbolaget. Är du frusen av dig kan man ofta hyra en torrdräkt.

När bör man åka?

Innan du åker ut för att dyka med vithaj så tänk på att säsongen framförallt varar från april till september. Efter det är det fortfarande möjligt, men inte lika säkert. Man bör verkligen kolla med arrangören innan man bokar turen och fråga dem hur det sett ut den senaste tiden. Har det varit tomt med hajar är det inte värt att åka ut.

Är det säkert?

Det är säkert att dyka med vithajar, du skyddas av en stålbur och av erfarna guider.

Relaterade foton

Christoffer Björkwall
Vithajsdyk utgår ofta ifrån Gaansbaai (det är dock inte den enda orten).
Christoffer Björkwall
Med hjälp av ett bete försöker guiden locka vithajen mot buren varifrån man observerar hajarna under vattnet med cyklop.
Christoffer Björkwall
Man måste ha våtdräkter på sig då vattnet är riktigt kallt. Man turas sedan om att gå ned i buren, emellan passen kan man observera ifrån båten.
Christoffer Björkwall
Buren sänks inte ner fullt i vattnet utan man har ett utrymme högst upp som man går upp till för att hämta luft. Man har alltså ingen snorkel.
Christoffer Björkwall
Under ytan kan sikten ofta vara dålig så guiden försöker locka hajarna så nära buren som möjligt. Instruktionen att hålla in händer känns överflödig.

Har du ett foto från Sydafrika du skulle vilja ha publicerad med denna artikel? Läs mer här om hur du gör.

Läsarnas kommentarer och tips

Anne - 2012-07-07

Förstår att detta är ett spännande och lockande alternativ, men är det verkligen naturligt att mata vild djur för att nyfikna turister ska titta på dem? Instinktivt känns det som att dessa djur ska få leva ifred utan matning och uppvisning, tragiskt tycker jag :-(

Kom med egna kommentarer och tips

Denna kommentarsfunktion är endast för att ge tips. Man kan tyvärr inte ställa frågor. Frågor och reklam publiceras ej. Alla kommentarer ses över innan de publiceras (därför syns inte din kommentar på direkten).
Spamskydd: Vilken kontinent ligger Sydafrika på? (Ledtråd: sex bokstäver det börjar med afr och slutar med ika.)

Vill du ha hjälp att boka?

African Tours & Safaris

 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
info@africantours.se - 031-164020
Besök: http://www.africantours.se

Kapstaden.com

 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika
bokningar@kapstaden.com - 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

Svenska Afrikakompaniet

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
info@afrikakompaniet.se - 08-500 04409
Besök: http://www.afrikakompaniet.se

Sydafrikaexperten

 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet
bokning@sydafrikaexperten.se - 08-559 259 09
Besök: http://www.sydafrikaexperten.se

Här ligger Gaansbaai


View Gaansbaai in a larger map
Klicka på de blåa ikonerna i bilden för att se vad som är vad

Här hittar du en stor karta över hela Sydafrika.

Fakta om vithajsdyk

 • Du behöver inget dykcertifikat.
 • Det kostar cirka R 1200 (c:a 1200 kr).
 • Gaansbaai är den vanligaste utgångspunkten för vithajsdyk men man kan göra det på fler andra platser också.