Sydafrika

Johannesburg

Johannesburg

Johannesburg är Sydafrikas största stad och den staden söder om Sahara som har störst ekonomi. Staden är dessutom en av världens 40 största städer så det är ingen liten stad direkt.

Det som gjort Johannesburg till en förhållandevis rik stad är de stora guld- och diamantfyndigheterna i närheten men rikedomarna har inte fördelats jämlikt så Johannesburg är en mycket segrerad stad med många fattiga. Nuförtiden spelar mineralfyndigheterna mindre roll och den tillverkande industrin håller på att ta över istället.

Johannesburg har ett typiskt subtropiskt höglandsklimat (staden ligger på 1 500 möh) med ett torrt, milt och soligt klimat. Medeltemperaturen i januari ligger på 26 grader och i juni på runt 16 grader.

Staden är inte direkt känd som en turistort utan mer som en transitort till andra platser till exempel Krugerparken. I och med att staden trots allt trafikerar så många turister har ändå en del museum och liknande blommat upp, till exempel Apartheidmuseet och Johannesburg Art Gallery.

Soweto

Ett av de mest populära (och mest sevärda) resmålen för turister i Johannesburg är att besöka Soweto i en guidad tur. Soweto (SOuth WEst TOwnship) skapades under apartheidregimen för att husera den svarta delen av befolkningen. Soweto har också huserat Nelson Mandela vars hus numera står som museum, The Apartheid museum.

Ett annat intressant resmål utanför staden är Mänsklighetens Vagga som ligger 25 km nordost om staden. Där har man hittat enastående fynd av mänskliga skelett som är 2.3 miljoner år gamla.

Om du letar boende i Johannesburg så rekommenderas Sandton, Melville, Rosebank och Melrose Arch. De är samtligt trevliga områden att bo i med bra Guesthouses och Bed & Breakfast samt många restauranger.

Säkerheten i Johannesburg

Johannesburg är annars, tyvärr, mer känt för sin kriminalitet vilket självklart påverkar turismen. Kriminaliteten ser nu ut att vara på väg ned efter kraftiga insatser från regeringen. Bland annat har man satt ut kameror i ett stort antal gatuhörn i de centrala delarna av staden.

I allmänhet är inte Johannesburg en stad som lämpar sig speciellt väl som turiststad annars. Har du en transfer här, passa på att besöka Soweto eller något av stadens museum men annars finns det så mycket annat mer sevärt i Sydafrika. Om du inte håller med får du gärna komma med tips i kommentarerna!

Hotell i Johannesburg

Eftersom merparten av de som sover över i Johannesburg gör det för att man landar sent eller ska med en tidig flight så väljer många att bo i närheten av flygplatsen.

Erbjudanden just nu på hotell i Johannesburg

Följande hotell kan rekommenderas i närheten av Johannesburgs flygplats:

Restauranger i Johannesburg

Om du vill gå ut och äta i Johannesburg kan följande områden rekommenderas då restaurangerna är bra och områdena är säkra:

 • Melville: Bohemiskt område med trevliga restauranger.
 • Sandton: Fashionabel
 • Rose Banks

Relaterade foton

Har du ett foto från Sydafrika du skulle vilja ha publicerad med denna artikel? Läs mer här om hur du gör.

Läsarnas kommentarer och tips

Anna - 2011-02-19

Om du inte vill bo i de relativt pretentiösa norra förorterna och istället uppleva det riktiga Johannesburg så prova Soweto Hotel on Freedom Square. Hotellet ligger mitt i Sowetos hustle and bustle och med möjlighet att uppleva lokal mat, kultur, musik. Soweto är världskänt för sin underbara Township Jazz och aktiviteter finns precis utanför dörren! Säkerheten är lika hög som i de rikare (och tråkigare) förorterna.

Kom med egna kommentarer och tips

Denna kommentarsfunktion är endast för att ge tips. Man kan tyvärr inte ställa frågor. Frågor och reklam publiceras ej. Alla kommentarer ses över innan de publiceras (därför syns inte din kommentar på direkten).
Spamskydd: Vilken kontinent ligger Sydafrika på? (Ledtråd: sex bokstäver det börjar med afr och slutar med ika.)

Vill du ha hjälp att boka?

African Tours & Safaris

 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
info@africantours.se - 031-164020
Besök: http://www.africantours.se

Kapstaden.com

 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika
bokningar@kapstaden.com - 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

Svenska Afrikakompaniet

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
info@afrikakompaniet.se - 08-500 04409
Besök: http://www.afrikakompaniet.se

Sydafrikaexperten

 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet
bokning@sydafrikaexperten.se - 08-559 259 09
Besök: http://www.sydafrikaexperten.se

Här ligger Johannesburg


View Johannesburg in a larger map
Klicka på de blåa ikonerna i bilden för att se vad som är vad

Här hittar du en stor karta över hela Sydafrika.

Fakta om Johannesburg

 • Johannesburg är inte en av de tre huvudstäderna i Sydafrika men den största.
 • Johannesburg är den största staden i världen som inte ligger nära ett vattendrag.
 • Beroende på hur man räknar har staden cirka 4 eller 10 miljoner invånare. 10 miljoner invånare inkluderar även närområden som Soweto.