Sydafrika

Såhär tar du dig runt i Sydafrika

Ta-sig-runt

Det finns olika sätt att ta sig runt i Sydafrika. Det vanligaste är att man hyr en bil och kombinerar med inrikesflyg över längre sträckor. Här ger vi lite tips och förslag på vad du bör tänka på.

Åka bil

Det absolut bästa sättet att resa runt i Sydafrika är att hyra en bil och köra runt själv (läs mer om att hyra bil i Sydafrika här). Sydafrikas större vägar är av hög kvalitet och det är oftast väldigt bra skyltat. En liten bil kostar cirka R 300 (c:a 300 kr) per dag att hyra och bensinpriset är ungefär hälften av Sveriges.

En fördel med att bila själv är att man kan komma åt att se mycket av landet man annars inte skulle kunna se, dessutom kan man göra sin egen safari i nationalparkerna.

Det finns ett antal saker du bör tänka på när du planerar att åka längre sträckor med bil i Sydafrika: trafiksäkerheten, att du bör ha ett internationellt körkort samt att man har vänstertrafik i Sydafrika.

Det tar längre tid än du tror

Även om vägarna är bra är det ofta vägarbeten och annat som gör att det kan ta längre tid att ta dig fram än du tror. Sydafrikas landsvägar är heller inte som E4:an hemma så räkna med att det tar längre tid att ta sig fram än du tror.

Ta även en titt på den här kartan. Sydafrika är betydligt större än man tror och se till att du inte planerar in för långa körningar mellan dina olika destinationer.

Slutligen så innebär trafiksäkerheten att du behöver ta större säkerhetshänsyn än normalt, vilket ger en lägre genomsnittshastighet och därmed längre körtid.

Trafiksäkerheten

Generellt sett är det lätt att bila i Sydafrika men det är dock värt att poängtera att trafiken inte riktigt är vad man kan vara van med i Sverige. Även om det till mångt och mycket fungerar bra så är det vanligt med farliga filbyten, förare utan körkort och annat som gör trafiken något farligare än i Sverige.

Något som man inte är van med hemma är att det är extremt mycket på vägarna som inte "bör vara där". Allt från kreatur till barn kan förekomma på vägarna och framförallt på de lite mindre landsvägarna. Detta gör ibland körandet lite obehagligt och man får hålla mer koll på vad som händer på vägen än vad som är brukligt i Sverige.

Situationen är dock långt ifrån så pass svår att det bör påverka dig i ditt val om huruvida du ska bila eller ej. Snarare bör det påverka ditt val om du ska hålla lite större avstånd, och ta ut lite större säkerhetsmarginaler i din körning än normalt.

Internationellt körkort

För att kunna hyra bil i Sydafrika är det i vissa fall ett krav att du har ett internationellt körkort. Ett internationellt körkort är i princip en översättning av ditt körkort som du ordnar som komplement till ditt körkort, det är alltså inget som ersätter ditt gamla körkort. Ett internationellt körkort kan ofta ordnas express på en dag för en extra kostnad, men annars tar det några dagar.

Internationella körkort utfärdas av följande organisationer.

Vänstertrafik

Tänk på att Sydafrika har vänstertrafik. För dig som är ovan med detta kan det innebära en viss omställning. Är du ovan bilförare i största allmänhet så bör du ha med dig någon annan i bilen som kan hjälpa dig att navigera, en GPS är alltid en god investering.

Vänstertrafik innebär också att ratten sitter till höger i bilen och därmed växlar man med vänster hand vilket kan kännas ovant. Fotpedalerna sitter dock på samma sätt som på vänsterstyrda bilar.

Att växla med vänsterhanden och köra på vänster sida är dock något man snabbt lär sig och blir van vid.

Buss

Baz Bus

Ett populär sätt att se Sydafrika om man reser själv eller backpackar är Bazbus. Baz Bus är ett bussbolag som har flera linjer utspridda över landet med stationer i de flesta populära orterna.

Med en Baz Bus-biljett kan man sedan hoppa av och på hur många gånger man vill i en viss riktning. Bussen, som rymmer cirka 15 pers, kommer en gång per dag och eftersom Baz Bus samarbetar med ett antal hostels på varje plats blir man hämtad direkt från vandrarhemmet.

Man väljer antingen en viss rutt (och riktning) eller en tidsbegränsning på biljetten och har sedan stor flexibilitet på hur och när man vill resa vidare. Det är dock relativt dyrt för att vara buss. Exempelvis kostar rutten Kapstaden - Port Elizabeth enkel väg R 1150 (c:a 1150 kr). Motsvarande sträcka kostar cirka R 200 (c:a 200 kr) med vanlig bussförbindelse.

Förutom att det är otroligt flexibelt med Baz Bus så är det också ett bra sätt att lära känna andra resenärer och passar därför extra bra om man reser själv. Att bussen bara går en gång per dag kan dock vara lite begränsande om man har ett tajt schema.

Lokalbuss

Ett betydligt billigare sätt att åka från ort till ort är att använda lokalbussarna. De flesta orter har en central där bussarna stannar. Sedan väntar man tills bussen är full innan man åker till destinationen.

Förutom att det är billigare är lokalbuss förstås ett bra sätt att komma i kontakt med lokalbefolkningen. Nackdelen är att det kan vara lite besvärligt att behöva vänta tills bussen är full, samt att busscentralerna ibland kan kännas lite osäkra. Du bör ha en del skinn på näsan innan du planerar en sydafrikaresa baserad på lokalbussarna.

Tåg

Det går att åka tåg i Sydafrika och det kan framförallt vara ett väldigt trevligt sätt att resa. Tågresor är lite av lyxtransport i Sydafrika med Premier Classe och Rovos rail som de mest kända.

Premier Classe

Premier Classe är motsvarigheten till SJ. De anordnar resor bland annat mellan Kapstaden och Port Elizabeth. Denna tågresa tar cirka ett dygn och kostar ungefär R 1250 (c:a 1250 kr) (att jämföras med R 200 (c:a 200 kr) för buss, R 1200 (c:a 1200 kr) för Baz Bus och R 500 (c:a 500 kr) för inrikesflyg). I detta pris ingår alla måltider. Mer info hittar du på PremierClasse.co.za.

BlueTrain

Blue Train är ett lyxigt, femstjärnigt tågsystem för personer som dels vi ha det ultrabekvämt men också vill se delar av Sydafrika från tåget. Läs mer på BlueTrain.co.za.

Rovos Rails

Rovos Rail är en ännu lyxigare tågtransport som för tankarna till Orientexpressen med ånglok och spektakulära utsmyckningar i vagnarna. Det är i princip Grand Hotel på räls men för den som har råd är det en enastående upplevelse i vackra omgivningar.

Tåget åker på ett anrikt gammalt tågsystem som går tillbaka till 1800-talet och kolonialtiden. Sträckan som trafikeras är mellan Johannesburg och Kapstaden. Hytterna kostar runt R 10000 (c:a 10000 kr) per natt i detta all inclusive-lyx.

Läs mer på Rovos.co.za

Inrikesflyg

Inrikesflyg går från bland annat Kapstaden, Johannesburg, Durban eller Port Elizabeth. Det är riktigt billigt att flyga inrikes, exempelvis kostar Kapstaden - Port Elizabeth cirka R 500 (c:a 500 kr).

Du kan boka inrikesflyg via svenska bokningstjänster som tex Supersaver Travel men det är oftast billigare att boka direkt från någon av de lokala flygbolagens hemsidor:

Läsarnas kommentarer och tips

Bli den förste att kommentera denna artikel. Se nedan.

Kom med egna kommentarer och tips

Denna kommentarsfunktion är endast för att ge tips. Man kan tyvärr inte ställa frågor. Frågor och reklam publiceras ej. Alla kommentarer ses över innan de publiceras (därför syns inte din kommentar på direkten).
Spamskydd: Vilken kontinent ligger Sydafrika på? (Ledtråd: sex bokstäver det börjar med afr och slutar med ika.)

Vill du ha hjälp att boka?

African Tours & Safaris

 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
info@africantours.se - 031-164020
Besök: http://www.africantours.se

Kapstaden.com

 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika
bokningar@kapstaden.com - 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

Svenska Afrikakompaniet

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
info@afrikakompaniet.se - 08-500 04409
Besök: http://www.afrikakompaniet.se

Sydafrikaexperten

 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet
bokning@sydafrikaexperten.se - 08-559 259 09
Besök: http://www.sydafrikaexperten.se

Gillar du MittSydafrika.se?