Sydafrika

Väder och klimat i Sydafrika

Vader

Att åka till Sydafrika innebär allt som oftast att åka till värmen men det finns kallare månader och det beror mycket på vart du åker i Sydafrika. Här får du en översikt över vädret i Sydafrika så du kan planera din resa.

Sydafrikas väder generellt

Sydafrika är ett stort land, större än många tänker sig, och klimatet varierar ganska mycket mellan de olika zonerna. Western Cape (med bland annat Kapstaden) har ett klimat som kan liknas vid Medelhavsklimat. Inåt landet är det mer tempererat men området kring Kruger-parken är mer subtropiskt och i nördvästra hörnet är det närmare ökenklimat.

Landet påverkas olika i olika delar på grund av de två haven som omger landet (Atlanten och Indiska Oceanen). Atlantvattnet kan vara riktigt kallt medan Indiska Oceanens vatten är varmare. Man får inte glömma att en gigantisk isbit (Antarktis) ligger och kyler ned vattnet en bit därifrån.

Generellt sett gäller att planera inte en badsemester på västkusten, sydkusten är inte för badkrukor medan den östra kusten (St Lucia och norröver) är relativt behagligt badvatten.

I allmänhet har Sydafrika dock ett, för svenskar, varmt klimat men med relativt kalla nätter. Generellt sett så regnar det minst i de nordvästra delarna och mest på ostkusten. Lokala variationer finns och Garden Route får till exempel relativt mycket regn.

Sydafrikas årstider

Årstiderna i Sydafrika skiljer sig tvärtemot mot de svenska årstiderna. När det här på MittSydafrika.se står sommarväder och vinter så syftas det på de Sydafrikanska årstiderna.

Typiskt sett kan man se Sydafrikas årstider som:

 • Vår: Augusti till mitten av oktober
 • Sommar: Mitten av oktober till mitten av februari
 • Höst: Mitten av februari till april
 • Vinter: Maj till juli

Läs mer om årstiderna i Sydafrika på denna sida.

Vädret i Kapstaden

Kapstaden har, som sagt, ett medelhavsklimat med en årlig medeltemperatur på 17 grader men kan nå över 30 grader på sommaren. Somrarna är varma och torra och milda, fuktiga vintrar. Vintermedeltemperaturen varierar mellan cirka 8-17 grader.

Staden, liksom hela Western Cape, påverkas av att det omges av två olika hav som gör vädret relativt opålitligt. Framförallt under vintern kan staden tidvis drabbas av mycket starka vindar och kraftiga temperaturskiftningar.

Nedan följer en tabell över temperaturerna i Kapstaden. Max och min syftar på de genomsnittliga max och minimitemperaturerna.

Månad Min Medel Max
Januari 16 20 27
Februari 16 20 28
Mars 15 19 26
April 13 17 24
Maj 10 14 20
Juni 8 12 18
Juli 8 12 17
Augusti 8 12 18
September 9 13 19
Oktober 11 15 22
November 14 18 24
December 15 19 26

Är du bara ute efter sol och värme gör du säkrast att åka till Kapstaden under sommaren. De övriga årstiderna har fortfarande ett trevligt klimat men vädret är mer opålitligt. Ett bra tips är att alltid ta med minst en varm tröja, även under sommaren, samt en vindtät jacka för alla andra årstider.

Vädret just nu

Vill du se hur vädret är i Sydafrika just nu, samt prognosen för de kommande sju dagarna så rekommenderas South African Weather Service. Sidan är lättöverskådlig och ger bra information.

Läsarnas kommentarer och tips

Rolf Holmberg - 2012-10-19

Är det en lämplig tid att åka till sydafrika i slutet av mars början av april. Har ni några erbjudande under denna tid. Vi är 2 par som gärna vill åka under denna tid.

Kom med egna kommentarer och tips

Denna kommentarsfunktion är endast för att ge tips. Man kan tyvärr inte ställa frågor. Frågor och reklam publiceras ej. Alla kommentarer ses över innan de publiceras (därför syns inte din kommentar på direkten).
Spamskydd: Vilken kontinent ligger Sydafrika på? (Ledtråd: sex bokstäver det börjar med afr och slutar med ika.)

Vill du ha hjälp att boka?

African Tours & Safaris

 • Passionerade experter
 • Välj bland över 100 resor
 • Skräddarsytt eller rundresa
info@africantours.se - 031-164020
Besök: http://www.africantours.se

Kapstaden.com

 • Inga extra avgifter
 • Svenska guider
 • På plats i Sydafrika
bokningar@kapstaden.com - 08-519 70 339
Besök: http://www.kapstaden.com

Svenska Afrikakompaniet

 • Safari, boende, bilar
 • Avgiftsfria bokningar
 • I Sydafrika sedan 1993
info@afrikakompaniet.se - 08-500 04409
Besök: http://www.afrikakompaniet.se

Sydafrikaexperten

 • Inga avgifter eller påslag!
 • På plats i Sydafrika
 • Stor tillgänglighet
bokning@sydafrikaexperten.se - 08-559 259 09
Besök: http://www.sydafrikaexperten.se

Gillar du MittSydafrika.se?

Väderrekord i Sydafrika

 • Den högsta temperaturen som uppmätts i Sydafrika är 51.7 grader. Den uppmättes 1948 i Kalahariöknen.
 • Den lägsta temperaturen som uppmätts är -18.6 grader. Den uppmättes 1996-06-28 i Buffelsfontein, Eastern Cape.